Ikke alle startups får det til!

Ikke alle startups får det til!

Du bør og må være forberedt på å møte motgang og risikere at du ikke får det til når du starter opp en bedrift fra grunnen av.

Statistikken er i utgangspunktet mot deg når du går igang med idéen din og det å være forberedt på at det ikke går helt til mål kan være smart.

Er det et marked for deg?

Flere ting kan spille inn i at du ikke klarer det. Blant annet kan du ende med at det ikke er et marked for idéen din. Det er rett og slett ingen kunder der ute som ønsker ditt produkt eller tjeneste.
En måte å motvirke det er å gjøre en god jobb når du undersøker markedet for tanken din. Finn ut om det er behov der, sjekk om idéen din må endres litt og rettes bedre inn mot kunder og brukere. Løser forretningsidéen din et reelt problem som vil hjelpe kunde? Gjør disse undersøkelsene i god tid før du bruker for mye tid og penger på en tjeneste eller et produkt som det rett og slett ikke er behov for, uansett hvor god idéen din er. I begynnelsen kan du bruke venner, kjente og familie som en lyttepost før du går igang.

Penga strekker ikke til

En annen utfordring for en startup er midler. Du går rett og slett tom for penger! Dette er dessverre veldig vanlig, og det kan være flere grunner til det. Det kan være at det faktisk ikke er marked for idéen din, som nevnt over. Investorer kan også velge å ikke gå inn for idéen din fordi du ikke klarer å selge den inn, eller at det er for dyrt for dem i forhold til hva de til slutt får igjen i avkastning. Eller det strander fordi du ikke har gjort nok for å utvikle idéen din før du går ut på markedet ditt for å skaffe investorer.
En viktig ting du må gjøre underveis mens du jobber frem produktet eller tjenesten din er å jobbe hardt for å skaffe midler, enten gjennom å søke støtte, fond, lån og selvfølgelig å bruke egne penger. Undersøk også underveis hvordan du kan skaffe slik støtte og finne ut når du måtte trenge økonomisk hjelp. I hvilke faser av bedriften din vil du trenge flere midler og mer penger? Dette må du kunne svare på for å holde hjulene i gang. Og ha god kontroll på pengene dine og ikke sløs dem vekk.

Har du rett team?

En annen utfordring du kan møte på din vei, som kan knekke bedriftsdrømmen din, er at du ikke har de rette folkene rundt deg. Du eller andre rundt deg mangler kunnskapene og drivet til å kjøre frem din tjeneste eller ditt produkt. Finn disse manglene og skaff deg og de rundt deg med den kunnskapen som trengs. Du bør også være forberedt på å ta harde prioriteringer på ressurser som folk i bedriften din. Hva kan gjøre bedriften sterkere? Hvem har egenskapene du trenger? Kan det være deg selv som er utfordringen? Hvordan kan du styrke den enkelte på ditt lag. Er det nok å leie inn ekspertise på området som er utfordrende? Bruk også erfaringene du får fra andre i for eksempel en inkubator eller næringshage til å ta grep. Tør å diskutere utfordringer du møter.
En annen utfordring innen det samme aspektet er at samarbeidet i gruppa di fungerer dårlig. Se på løsninger for å styrke samarbeidet innad i gruppa og hvordan du kan gjøre den sterkere. Lær hvordan dere kan jobbe sammen mot et felles mål, selv om dere har ulike oppgaver å løse. Se også på oppgavene. Kan det være at dere må stokke om på kabalen, slik at oppgaver løses av andre eller at dere henter inn hjelp til oppgaven utenfor bedriften.

Det er altså mange fallgruver du kan gå i og ting som kan gå galt. Men ikke fortvil! Enden på visa kan likevel være at du går i pluss. Du kommer styrket ut av et mislykket forsøk på å starte en bedrift, å sette igang med din idé, som er positiv. Du har lært masse og ny kunnskap og har mye nye erfaringer å ta med deg.

Finn fellesskap!

Så alt er ikke trist og leit. Det kan likevel være en god tanke å starte opp en startup og det kan være at du tar med deg masse kunnskap og læring som du kan ta med deg senere i jobblivet.

Og ved å være med i en inkubator som Drivhuset Østfold​ kan kunnskapene du tar med om entreprenørskap ut herfra være nyttig for å starte din egen bedrift og bli din egen sjef, enten her eller senere, og sikre deg nok erfaring i yrkeslivet i fremtiden.

Les om de 20 vanligste grunnen til at amerikanske startups går under her fra CBinsight.