Prosjekt GründrQ er ferdigstilt!
Etter to år med hardt arbeid, og en drøy million kroner kan vi endelig lukke kapittelet som er prosjekt “Gründr Q – Etablering og utvikling av et profesjonelt nettverk for SMB bedrifter i Østfold”. Det har vært spennende å jobbe med kartlegge utfordringer for regionens gründere, og vi har hatt mye morro langs veien også!
Hva gikk prosjektet ut på?
Prosjektet hadde enkelt og greit et mål om å styrke tilbudet til gründerbedrifter i Østfold-regionen. Det ville vi gjøre gjennom å kartlegge hvilke aspekter av drift som de fleste østfold-gründerne mente var mest utfordrende, og hvilke årsaker som lå bak når gründere la ned selskapene sine.
Så skulle vi bruke det vi avdekket i undersøkelsen vår som bakgrunn for 8 kompetansehevende kurs/arrangementer for å styrke dagens gründere på kort sikt. På lang sikt skulle vi bruke informasjonen til å tilpasse våre egne tilbud, slik at vi som skal hjelpe morgendagens gründere, vet hva som skal til når skoen begynner å presse.
Som om ikke det var nok, skulle vi også jobbe med etableringen av et nettsamfunn der østfold-gründerne kunne samles og selge/bytte varer og tjenester med hverandre. Tanken var at jo mindre vi konkurrerer med hverandre lokalt, jo mer kan vi fokusere på å konkurrere nasjonalt og ikke minst internasjonalt.
Utfordringene
Under ser du de utfordringene vi avdekket som de største.
- Kravet om 50% egenkapital/egeninnsats fra virkemiddelapparatet
- Investorverdenen er et komplisert landskap å navigere
- Verdivurdering av tidligfase-selskaper er svært vanskelig
- Overgangen fra morsomt og spennende til normert og hverdag
- Konkretisering av arbeidsforhold og roller i selskapet, HMS, Organisasjon.
- Styrearbeid og juridiske faktorer
- Tilgang på kompetanse –etablert næringsliv tar de beste hodene.
- Vanskelig for tidligfase bedrifter å rekruttere fra utlandet.
- Intern kompetanse og utviklings-muligheter – Gratistilbud er for dårlige
- Vanskelig å bli leverandør eller tjenesteyter for det offentlige.
- Kompliserte prosesser og anbudsrunder.
- Sertifiseringer, standarder og garantier.
- Mange tror entreprenørskap krever et fast sett med evner og kompetanse
- Utdanning fremstilles som et krav; «Du må ha master for å starte eget».
Noen av tingene her kunne man sikkert forutsett, men viktig å få det dokumentert allikevel!
Arrangementene
Så hadde vi planlagt arrangementer, innhold var på plass, foredragsholdere var i stand-by. Det var nyåret 2020, og verden lå klar.
Nope.
Ikke fikk vi gjort annet enn å plukke opp tråden etter juleferien før COVID stod på trappene, utsettelsene kom en etter en, og brått var hele landet i lockdown. Det var som vi alle vet, ikke mye å gjøre med det. Vi satte prosjektet på vent, og gikk i krisemodus; Hva gjør vi nå?
Som så mange andre, flyktet vi mot teknologien. Her blir det podcast, webinarer og youtube som gjelder! Og overraskende nok, ble resultatene ganske gode allikevel. Samtlige kurs og content ble gjennomført (om så noe forsinket), men allikevel av tiltenkte høye kvalitet. Sjekk det ut her om du ikke har gjort det enda:
Litt nettverkseffekter gikk vi naturligvis glipp av, og vi hadde gledet oss til å være og lære sammen, men det får bare komme siden. Nettsamfunnet er også ferdig utviklet, men vi kommer til å lansere dette på et senere tidspunkt, og i sammenheng med et annet spennende prosjekt.
"It takes a village"
Vi har på ingen måte gjort dette alene.
Tusen takk til Anders Johansen (Næringshagen), Frode Solberg (BI), Gunnar Andersson (HiØ), Helge Hasvoll (Fredrikstad Kommune), Henrik Holter (Akeo), Jens-Petter Berget (Halden Kommune), Jørgen Aanonsen (Blender Collective), Matthew Lynch (HiØ), Morten Andersen (Sarpsborg Kommune), Patrick Skou (Trusted Brands AS), Therese Øvergård (Netron AS), Thommy Tellefsen (Leid.no AS), Torfinn Lundblad (Addero AS) og Øyvind Stokseth (Halden kommune).
Uten dere hadde vi ikke kunnet gjennomført prosjektet og levert de gode resultatene vi har i dag.
En siste takk til Viken fylkeskommune for finansieringen av prosjektet, men kanskje mest til vår saksbehandler og rådgiver Steinar Normann som har vært en avgjørende støttespiller og sparringspartner i dette prosjektet.
Vi setter umåtelig stor pris på samarbeidet med dere, og gleder oss til å jobbe mer med dere alle sammen i fremtiden!
Hvis man ønsker mer informasjon om prosjektet er det bare å kontakte oss via kontaktskjema, eller oppgitt kontaktinfo.
Takk for denne gang!
– Drivhuset Østfold v/Bjørn B. Nyhus, Prosjektleder Gründr Q.