Hvordan finansiere oppstarten?

Det er viktig å ha et klart og realistisk bilde av kostnadene når du skal starte bedrift. I denne artikkelen tar vi for oss tre ulike måter å finansiere nye virksomheter på:

Finansiering.jpg

Å finansiere en virksomhet vil si å skaffe nok kapital til å starte opp og drive foretaket. Riktig finansiering er med på å gjøre oppstarten og den første tiden lettere for deg slik at du klarer å betale dine forpliktelser.

Den vanligste måten å finansiere oppstarten på er gjennom egenkapital og lån. Det er også mulig å skaffe seg eksterne investorer. Dette kan være venner, familie eller profesjonelle investorer. I retur kan disse for eksempel få tilbud om eierandeler i virksomheten.

I tillegg er det mulig å skaffe seg investorer eller gjennom for eksempel “Crowdfunding” (nettverksfinansiering ved innsamling av penger) om du har en idé som er interessant for markedet. Det offentlige har også en rekke støtteordninger som du under visse forutsetninger kan søke på.

Hva må finansieres?

En viktig avklaring er å finne ut hvor mye kapital du vil trenge for å finansiere oppstarten. Beløpet kommer du fram til ved å lage en oversikt over kapitalbehovet (oppstartskostnader). Her beregner du hva du vil trenge av utstyr, andre oppstartskostnader og eventuelt driftskapital for å dekke løpende utgifter i tiden før du begynner å få inntekter. Etter at kapitalbehovet er beregnet må du begynne å arbeide med finansieringen.

Støtte og tilskudd

NAV

Du kan få innvilget dagpenger under etablering i inntil tolv måneder. Du kan ikke få innvilget dagpenger under etablering utover tiden du allerede har fått innvilget dagpenger for.

Har du selv ansvaret for at du er arbeidsledig, for eksempel fordi du har sagt opp jobben uten rimelig grunn, vil du ikke kunne få innvilget dagpenger under etablering de første seks månedene fra du ble arbeidsledig. 

» Mer informasjon får du hos NAV

Etablerertilskudd fra Innovasjon Norge

Har du en unik forretningsidé, enten på regionalt, nasjonalt eller internasjonalt nivå? Innovasjon Norge kan gi etablerertilskudd til deg som gjør noe andre ikke har gjort før deg i ditt marked.

» Les mer om etablerertilskudd hos Innovasjon Norge

Legathåndboken

En type støttemulighet er legater og stipend. Legathåndboken inneholder et par tusen slike. Noen av opplysningene er lagt ut på nettet, der går det an å lete. På legathandboken.no kan du bestille boken. Det kan vise seg å være lønnsomt.

Norges forskningsråd

Norges forskningsråd har bedriftsrettede støtteordninger som er aktuelle for bedrifter som ønsker å videreutvikle produkter gjennom bruk av forskning og utvikling (FoU) eller som ønsker å kommersialisere nye produkter og løsninger. Det er særlig to ordninger som kan være relevante for bedrifter i en startfase:

  • FORNY2020: Forskningsbasert nyskapning

  • SkatteFUNN: Alle norske bedrifter som har FoU-prosjekter, eller som planlegger og starte slike, kan søke SkatteFunn om godkjenning, slik at bedriften kan bruke sin rett til skattefradrag.

Kommunale/regionale næringsfond (KNF)

KNF er en tilskuddsordning som gir kommuner og regionråd midler til lokale næringsutviklingstiltak. Midlene kan benyttes både til nyetableringer, som tilskudd til eksisterende bedrifter og til tilretteleggende tiltak.

» Les mer om ordningene i Viken Fylkeskommune

» Les mer om fondet til Fredrikstad kommune

» Les mer om fondet til Halden kommune

Det finnes en rekke offentlige støtteordninger:

» Oversikt støtteordninger (Altinn.no)

I tillegg har man kanskje også egenkapital å skyte inn selv. For mange vil ikke det kunne finansiere hele driften og utviklingen, så i mange tilfeller må man også spe på med lån fra banken eller investorer. Er man heldig kommer man langt med litt egenkapital og støtteordninger.

Mange synes det kan være utfordrende både å velge og å få tak i den første kapitalen for å komme i gang. Det skjønner vi veldig godt og er også derfor våre rådgivere bidrar med informasjon om de ulike retningene. På den måten kan vi hjelpe deg å ta et riktig valg basert på din situasjon, bransje og kapitalbehov.

Drivhuset Østfold

Vi er en ideell rådgivningspartner innen forretningsutvikling og entreprenørskap for studenter og forskere ved Høgskolen i Østfold

https://www.drivhuset.no
Forrige
Forrige

5 Tips for en fokusert arbeidsdag

Neste
Neste

Våre beste tips til norske gründere