Våre beste tips til norske gründere

Reisen med å starte eget selskap kan være en av de mest oppfyllende og utfordrende tidene for gründere. Dette er fasen der man tilpasser produktet til markedet, tester funksjonalitet, brukervennlighet og design jevnlig og kundebasen vokser slik at man kan begynne å få inntektsstrømmer.

For å lykkes kreves både jernvilje, gjennomføringsevne, teft og en god dose flaks. Det er ingen gylden billett eller vei til suksess når du bygger et nytt selskap. Til tross for dette er det mulig å lære av andre gründere i lignende eller komplementære sektorer. Et selskaps uhell kan være et annet selskaps levebrød.

Gründer.jpg

Denne artikkelen belyser 12 råd for deg som vurderer å ta tak i en idé og starte eget selskap. Fordelen for deg som student er at Drivhuset Østfold har ekspertise både internt og eksternt til å veilede og hjelpe deg gjennom hele prosessen. Du vil ofte høre oss si: «Men har du spurt eller testet det mot kunder?» Vi jobber svært tett med kunden gjennom hele prosessen for å gjøre om antagelser til fakta og sikre et mer forutsigbart utfall.

1. Finn deg et case du faktisk kan jobbe med

Før du går i gang, lag en forretningsplan (business case) med strategi for forretningsmodell, marked, konkurransesituasjon og ekspansjon. Dette er også en viktig del av arbeidet når du skal ut og skaffe investorer, søke lån eller støtte til oppstart.

2. Forstå hvem som betaler

Du må forstå din egen inntektsmodell. Kort sagt: Hvem skal betale hva, hvordan og hvorfor.

3. Bestem deg: AS, ENK eller DA?

Valg av selskapsform er viktig, og med valget følger en rekke krav for de ulike selskapsformene. Hvis man velger å etablere et aksjeselskap blir spørsmålet om man skal eie aksjer direkte eller via holdingselskap, noe som vil ha skattemessig betydning for eierne.

4. Skaff deg tall

Gjør nøkkeltallene dine lett tilgjengelige. Utvikle kortsiktige og målbare målsetninger som kan følges tett. Du bør fokusere på faktorer som er viktige for selskapets overlevelse og utvikling. Dette er et viktig hjelpemiddel som også er interessant for investorer.

5. Ta vare på aksjonærene

Pass på at dere har en god aksjonæravtale, og at tiltredelse til denne eller inngåelse av tilpasset aksjonæravtale gjøres til vilkår for investering fra nye investorer. Nyttige tips om aksjonæravtaler kan du lese her.

6. Beskytt idéen

Er det selskapet eller gründeren som eier forretningsidéen? Alle vurderinger knyttet til intellektuell eiendom og patenter, bør du ta med en som kjenner lovverket internasjonalt. 

7. Skaff penger

Hvordan skal du finansiere selskapet? Her er det flere alternativer, som lån og gaver, men også offentlige tilskudd, crowdfunding og investorfinansiering kan være aktuelt å se på.

8. Lær deg loven

Du bør allerede ha sjekket ut hvilke lover og regler som angår virksomheten din. Uavhengig av selskapsform finnes en haug regulatoriske krav, som godkjennelse av årsregnskap, innsendelse av skattemelding, mva-rapportering og mye annet.

Mer om MVA og skattespørsmål kan du lese her! 

9. Sjekk tillatelser

Formidler du varer eller tjenester på internett? Det kan reise en rekke juridiske spørsmål om alt fra offentlige tillatelser, til kunderettigheter og håndtering av personopplysninger.

10. Hysj-hysj

Skal du i møte hvor du kommer til å dele forretningshemmeligheter? Sørg for at motparten har signert konfidensialitetsavtale (NDA) før dere starter. Det er svært vanlig og ingenting å bekymre seg for.

11. Hold styr på innbetalinger

Likviditetsstyring er en viktig nøkkel for suksess. Et godt utarbeidet likviditetsbudsjett gir en oversikt over selskapets planlagte innbetalinger og utbetalinger i en fremtidig periode.

12. Vær et rutinemenneske

Løpende bokføring er svært viktig. Bokføringsplikten omfatter dokumentasjon, spesifikasjon og oppbevaring av regnskapsopplysninger. Selv om du ikke er bokføringspliktig, må du likevel dokumentere alle inntekter og kostnader, og oppbevare all dokumentasjon.

Drivhuset Østfold

Vi er en ideell rådgivningspartner innen forretningsutvikling og entreprenørskap for studenter og forskere ved Høgskolen i Østfold

https://www.drivhuset.no
Forrige
Forrige

Hvordan finansiere oppstarten?

Neste
Neste

Har du en god idé?