Få grep på begrepene

Om man er ny i startup-verdenen eller har holdt på en stund, har du antageligvis hørt om begreper som lean startup, iterasjoner og pivoteringer. Dette er ord og uttrykk som brukes vekselsvis om hverandre, og kan gjøre det vanskelig å få grep på hva betyr. La oss derfor ta en titt på akkurat dette.

Lean Startup
Kort forklart er lean startup en metode for å starte nye bedrifter. Den baserer seg på tre svært enkle kjerneaktiviteter: Bygg – Test – Lær. Dette vil da si at metoden fokuserer på å bygge produktet eller tjenesten som skal lanseres, for så å teste det i markedet man skal inn i, for så å lære av resultatene fra testene. Dermed starter prosessen på nytt, denne gangen med økt lærdom, og gjentar den til man sitter med et produkt eller tjeneste man er sikker på at kommer til å overleve i markedet man skal inn i.

Iterasjoner
I bunn og grunn er iterasjon et fancy ord for utgave. For å knytte begrepet til lean startup metodikken, så bygger man først og fremst en utgave av produktet eller tjenesten man skal lansere. Denne utgaven testes i markedet, hvor man lærer masse om hva som funker og hva som kan forbedres. Når man da utvikler en ny utgave av produktet eller tjenesten din på bakgrunn av tilbakemeldinger fra de foregående stegene, sitter man med en ny iterasjon.

Pivoteringer
Enkelt forklart er pivoteringer alle store og små endringer man foretar seg under utviklingen av et produkt eller tjeneste. Denne er gjerne basert på tilbakemeldinger og resultater fra testingen man har gjort i markedet, og kan til og med bety at man endrer hele bedriften sin kjernevirksomhet og begynner på nytt. I mange tilfeller kan pivoteringer oppleves som ubehagelig, da man gjør endringer på noe man har lagt sjelen sin i og ikke nødvendigvis er interessert i å endre på. Allikevel er det noe av det viktigste man gjør under utviklingen av nye bedrifter, produkter og tjenester, da dette sørger for at det man har jobbet på er tilpasset markedet man skal inn i og at det er noe kundene er villige til å betale for.

For å oppsummere er altså iterasjoner og pivoteringer noe man foretar seg under en lean startup metodikk, men man kan finne disse begrepene i andre sammenhenger. Iterasjoner omhandler de nye utgavene man får av sine produkter og tjenester ved gjentakingen av bygg-test-lær-stegene. Pivoteringer eksisterer på et nivå over dette igjen, som både omhandler nye utgaver, men også større endringer i bedriften som helhet.

Drivhuset Østfold

Vi er en ideell rådgivningspartner innen forretningsutvikling og entreprenørskap for studenter og forskere ved Høgskolen i Østfold

https://www.drivhuset.no
Neste
Neste

Bli en bedre selger!